Categories
Blog

Stelică Morcov a fost de bronz, când Nadia a primit celebrul 10. Amintiri olimpice de la Montreal

Stelică nu Stelian, 1 decembrie nu 1 noiembrie, Mitoc (județul Botoșani) nu Azuga (județul Prahova). Acestea sunt corecturile care se impun, pentru a-l prezenta așa cum se cuvine pe unul din marii campioni ai Brașovului: luptătorul de libere Stelică Morcov. Sunt doar câțiva, îi numeri pe degete, cei care de-a lungul istoriei au câștigat medalii olimpice în calitate de sportivi legitimați la cluburi din Brașov. Iar nea Stelică, așa cum îi spun, este unul dintre ei.

Din păcate, căutările despre eroul nostru în motoarele internetului nu doar că sunt sărace în informații, dar ne și dezvăluie date greșite despre acesta. Așadar, trecând peste sursele erorilor (Wikipedia și website-ul Comitetului Olimpic și Sportiv Român/ COSR – totuși, se pot corecta), atât de cunoscute consumatorilor de conținut virtual și credibile de cele mai multe ori, haideți să parcurgem, împreună, povestea pe scurt a marelui nostru luptător. Nalt la stat, mare la sfat și viteaz cum n-a mai stat, vorba baladei. O poveste cu repere biografice corecte, mărturisită de cel care, zilele trecute, în acest dificil an 2020, a trecut de borna celor 69 de ani chiar de Ziua Națională a României.

L-au cucerit orașul Brașov și oamenii de aici

Stelică Morcov s-a născut la 1 decembrie 1951, în comuna botoșăneană Mitoc, într-o familie cu 6 copii, 3 băieți și 3 fete, ca fiu al lui Petru și al Catincăi. Pe la vârsta majoratului s-a apucat de lupte la Iași, la Clubul Sportiv Nicolina, sub îndrumarea antrenorului Mircea Bîdiu. În 1972, a ajuns în armată la Dinamo București, unde pentru un an și două luni a lucrat cu antrenorul Radu Alexandru. După satisfacerea stagiului militar s-a întors la Nicolina. Nu a mai petrecut multă vreme pe acolo, pentru că în anul 1974, în timpul unui stagiu de pregătire centralizată în Poiana Brașov organizat la Hotelul Ruia, a fost deturnat din drumul spre București și a acceptat să rămână sub Tâmpa, la Dinamo. I-au plăcut foarte mult orașul și oamenii de aici. La „fratele” mai mic, de la Brașov, al clubului aparținător de Ministerul de Interne a cunoscut faima olimpică, cu maestrul Ioan Bătrân alături.

Pe plan intern a obținut titluri de campion și vicecampion național la categoria 90 de kilograme, la toate categoriile de vârstă:
– 1970, campion juniori;
– 1971, vicecampion tineret;
– 1972, 1973 și 1974 campion tineret și vicecampion seniori;
– 1975 și 1976, campion seniori.

Vârful carierei: Jocurile Olimpice de la Montreal

Iar pe plan internațional, în 1972 a luat parte la Campionatul European de la Katowice (Polonia), în 1974 a devenit campion balcanic la Haskovo (Bulgaria), apoi în 1975 a ocupat locul al 5-lea la Campionatul Mondial de la Minsk (Belarus).

Anul de vârf al carierei sportive a fost 1976. Mai întâi în primăvară, în aprilie, la Saint Petersburg (denumit Leningrad, în perioada 1924–1991) a câștigat medalia de bronz la Campionatul European organizat în Rusia (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste/ URSS). Apoi, în vară (iulie), la Jocurile Olimpice gazduite de Montreal (Canada), celebra ediție cu nota 10 obținută de legendara Nadia la gimnastică, Stelică Morcov a cucerit bronzul la întrecerea supremă a lumii.

La „Jocurile canadiene”, România a ocupat locul 5 în clasamentul general, cu 27 medalii câștigate, din care 6 cucerite de luptători (patru la greco-romane și două la libere).

Problemele de sănătate l-au scos de pe saltea

Problemele medicale (un ulcer păcătos) i-au grăbit retragerea de pe saltea, la o vârstă a maturității sportive (28 ani), la care mai avea încă multe de dovedit. Așa a fost să fie! Trecuseră 10 ani de când intrase în arena competițională.

Asemeni multor sportivi de performanță de la Dinamo Brașov, nu a mai rămas în lumea sportului, ci s-a înregimentat în Ministerul de Interne, ca polițist, de unde s-a pensionar în 1998, cu gradul de locotenent colonel.

Stelică Morcov a fost distins cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a. Din 1974 s-a stabilit în Brașov, este căsătorit și are un băiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *