Categories
Blog

17 ani fără „mexicanul” Mihai Ivăncescu

Fotbalist, antrenor, arbitru și observator, conducător. Acesta a fost Mihai Ivăncescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotbaliști ai Brașovului, care și-a legat mare parte din viață de gruparea fanion a județului, Steagul Roșu (ulterior, redenumită Fotbal Club Municipal și, mai apoi, Fotbal Club, pe scurt FC Brașov). În memoria sa, unul din cei doi băieți ai săi, Dragoș, organizează în fiecare an, începând din 2009, Cupa Mihai Ivăncescu, un turneu de fotbal pentru copii și juniori.

„Această competiție s-a dorit a fi un omagiu adus fostului mare fotbalist al echipei Steagul Roșu Brașov din anii 70-80, Mihai Ivăncescu. Încă de la prima ediție, turneul a fost adresat exclusiv tinerilor fotbaliști, copiilor și juniorilor. Ediția I a avut un număr de 16 echipe prezente, toate din județul Brașov, ajungâand ca în 2015, la ediția a VII-a, să fie prezente 60 de echipe”, ni se prezintă evenimentul, pe site-ul oficial.

Mihai Ivăncescu face parte dintr-o companie selectă, din „careul de ași” al fotbalului brașovean. De-a lungul istoriei, numai patru jucători legitimați la o echipă din Brașov (de fapt, una singură: FC Brașov!) au participat la Cupa Mondială – turneul final, cea mai importantă competiție fotbalistică interțări a lumii. Aceștia sunt: Stere Adamache (portar), Nicolae Pescaru și Mihai Ivăncescu – prezenți la Cupa Mondială din Mexic, organizată la Guadalajara, în anul 1970, și Marian Ivan, cel care a luat parte la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii (SUA, 1994), acolo unde „Generația de Aur”, condusă din teren de marele Hagi și de pe bancă de Anghel Iordănescu, a scris istorie pentru noi, românii. Din cei patru mondiali ai Brașovului, primii trei s-au prăpădit, fie-le țărâna ușoară!

Nea Mișu, așa cum îl știam și i mă adresam, s-a născut la 22 martie 1942, în comuna Adâncata (județul Ialomița) și a decedat pe pat de spital, la Brașov, la 1 ianuarie 2004, fiind înmormântat în cimitirul de pe Strada Iuliu Maniu, din drumul spre Primărie. Avea doar 62 de ani…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *