Categories
Note

Vintilă Cristescu și Vasile Scârneci, doi dintre „diavolii verzi” de la Brașov

În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sovieticii i-au numit pe vânătorii de munte români „diavolii verzi”, pentru calitățile lor demonstrate pe câmpul de luptă. Multe și le-au dobândit sau șlefuit în competițiile sportive la care vânătorii au luat parte în perioada interbelică, premergătoare războiului. Făceau armată, dar și mult sport (atletism, schi și sporturi de iarnă, fotbal).

Vintilă Cristescu sau Vasile Scârneci, eroul născut la Rupea, ambii vânători de munte, ca de altfel și Alexandru Ignătescu, sunt nume reprezentative din istoria Brașovului și a sportului de la poalele Tâmpei și din Țara Bârsei.

Multiplu campion la atletism și valoros alergător de cursă lungă, Cristescu a condus lotul de atleți care au reprezentat pentru prima dată România la Jocurile Olimpice (Amsterdam, 1928). A întemeiat clubul Colțea (prima și singura echipa brașoveană campioană națională la fotbal!), a câștigat primul maraton național din țara noastră (Brașov, 1921) și a fost președintele sportului din Brașov (Organizația Sportului Popular/ OSP) în perioada 1944-1947. Vintilă Cristescu e un subiect generos, pe care am început să-l documentez mult mai profund. Poate, cine știe…

Cât despre Vasile Scârneci și al său fiu Radu, s-a scris și se va mai scrie. Ambii ocupă un loc aparte, special, în istoria sportului brașovean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.