Categories
Note

Ultimul haiduc! Un luptător, o poveste și un cros în Țara Făgărașului

I s-a spus „Ultimul haiduc”, iar istoricii ni l-au prezentat ca pe „ultimul partizan anticomunist”. Ion Gavrilă Ogoranu este un simbol în Țara Făgărașului și face parte din galeria luptătorilor anticomuniști consemnați și recunoscuți în istoria României. Născut la 6 ianuarie 1923 la Gura Văii, unul din cele șase sate aparținătoare astăzi de comuna Recea (județul Brașov), mai întâi de toate el a fost student la Cluj și legionar în Frăția de Cruce „Negoiul”.

Apoi, după instaurarea regimului comunist în România – după cel De-al Doilea Război Mondial, și-a dedicat întreaga viață rezistenței armate împotriva noii orânduiri, conducând, timp de 7 ani, Grupul Carpatin Făgărășan. Vreme de 29 de ani a fost luptător „în ilegalitate”, perioadă în care, în lipsă, a fost condamnat la moarte! Însă a scăpat și avea să trăiască, după alți ani, eliberarea României de regimul totalitar.

La 1 mai 2006, pe când avea 83 de ani, a părăsit această lume, fiind înmormântat 3 zile mai târziu în cimitirul din satul Galtiu (comuna Sântimbru, județul Alba). În 2008 a fost înființată fundația care-i poartă numele.

În Țara Făgărașului, de acolo de unde s-a ridicat pentru a intra în istoria românilor, an de an se organizează un eveniment sportiv în memoria sa. Acum, în anul 2023, când s-a împlinit un secol de la nașterea sa, Crosul Ion Gavrilă-Ogoranu își va trăi ediția cu numărul 12. (credit foto: Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *