Categories
Note

Totul pentru baschet – o poveste cu și despre Magda Jerebie, o „profă” de toată isprava

I s-a spus „Regina de sub panou”, iar generații întregi din copiii Brașovului, pe care i-a crescut și educat prin baschet, o știu drept „Profa”. Este prima care deschide programul zilnic de antrenamente din Sala Sporturilor „Dumitru Popescu-Colibași” din Brașov. A depășit de mult statutul de personaj. A devenit o frumoasă poveste, aleasă din legendele sportului din Brașov și din România, o poveste vie și unică, ce zi de zi își trăiește un nou episod.

„Sportul este cel mai bun profesor: te învață să câștigi cinstit sau să pierzi cu capul sus” este sloganul sub care își desfășoară activitatea școala de baschet înființată de Magda Jerebie în urmă cu acum aproape 20 de ani.

  • A fost o jucătoare de excepție, care a jucat pentru echipele Voinţa Braşov (1978‑1981, 1987‑1991), Universitatea Cluj (1981‑1987), Lachen Ramat Hasharon/ Israel (1991‑1993) și Fartec Braşov (1993‑1994), de unde s-a și retras, îmbrățișând meseria de antrenor.
  • A condus echipa României în istoricul succes împotriva SUA, la Jocurile Mondiale Universitare de la Edmonton (Canada), din 1983 (scor 85-71), după ce la ediția anterioară a Universiadei, organizată în anul 1981 în țara noastră, la București, formația noastră cucerise medalia de bronz.
  • A câștigat de 5 ori titlul de campioană a României, de 10 ori a fost aleasă cea mai bună baschetbalistă a țării, iar în 7 rânduri i-a revenit premiul de cea mai bună marcatoare din campionatul românesc.
  • A jucat la 8 ediții ale Campionatelor Europene (trei ca junioară și cinci ca senioară) şi a fost selecţionată de două ori în „dream team”-ul Europei.
  • Acum 11 ani a renunțat la cariera de antrenoare la nivel înalt, atunci când soțul George Jerebie, fost handbalist (portar) la Dinamo Brașov, s-a confruntat cu o mare problemă de sănătate.
  • În 2004 a demarat la Brașov cel mai frumos proiect baschetbalistic local, Asociația Baschet Club Galactica, când i-a avut alături, ca membri fondatori, pe soțul George, pe Radu Țuțuianu (fostul director al Clubului Sportiv Școlar Brașovia), Mădălina Postelnicu, Nicolae Costache și Dan Groza.
  • Iulian (28 ani), unicul copil al soților Jerebie, este handbalist în Germania, la EHV Aue, grupare care are mari șanse să promoveze în prima ligă, la finalul sezonului în curs.

Povestea brașovencei noastre, Magda Jerebie, Magdolna Pall – cum a fost cunoscută la început în lumea baschetului românesc -, și mai apoi Magdalena Jerebie, este prezentată într-un interviu special astăzi, de Gazeta Sporturilor. (credit foto: Magda Jerebie/ Arhiva personală)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *