Categories
Blog

Pista de atletism = obiectivul întregii comunități. La Killarney (Irlanda) s-a putut. Dar la Brașov?

Este un club în sud-vestul Irlandei, în orășelul Killarney, a cărei populații nu depășea 15.000 de suflete acum 4 ani, în 2016. În august 2015, clubul și-a schimbat denumirea, din Spa Muckross AC în Killarney Valley AC, din dorința de a promova valea Killarney și împrejurimile sale. La eveniment a fost prezentă campioana mondială și europeană Sonia O’Sullivan, care pe atunci susținea proiectul unei noi piste de atletism, în zona Colegiului St. Brendan și încuraja concursul de 10 mile organizat în Parcul Național Killarney.

Totul a pornit de la dorința fraților Jerry și Tomás Griffin de a ridica clubul de atletism pentru juniori Spa Muckross AC la un alt nivel, mult superior și de a avea „propria casă”.

În 2020, Killarney Valley AC Arena a devenit realitate: pistă circulară cu lungime de 200 metri și 4 culoare, o linie dreaptă separată pentru sprinturi de 60 și 80 de metri, sector olimpic pentru săritura în înălțime, sector de lungime și triplu salt, instalație de nocturnă. În mijlocul pistei se află un teren pentru fotbal, din suprafață sintetică, care va asigura venituri pentru întreținerea locului și pentru o viitoare amenajare, de peste ani.

5 centimetri de rezervă pentru un eventual record… mondial

„Faptul că este o pistă de 200 de metri, în loc de o pistă de 400 de metri, ar trebuie să fie văzut ca o provocare. Ne-am asigurat că virajele în turnantă nu sunt prea strânse. Pista în sine are o suprafață permeabilă, astfel încât apa se scurge direct. Pista are o amortizare, deci este o suprafață foarte frumoasă pe care să alergi. Pe baza a ceea ce am văzut în toată țara, consider că sectorul de înălțime e cel mai bun din Irlanda!

Sectorul de lungime măsoară 50 de metri, ceea ce este standard olimpic, iar groapa are 9 metri. Recordul mondial este de 8,95 metri (n.r. – stabilit de Mike Powell/ SUA, la „Mondialele” de la Tokyo 1991), așa că am lăsat cinci centimetri pentru ca cineva să-l doboare! Am reușit să acoperim fiecare disciplină pe care ai putea să o faci și am restrâns suprafața la jumătate din spațiul care ar fi disponibil în mod normal. Pur și simplu nu a fost loc pentru o pistă standard de 400 metri, dar eu spun că ne-am descurcat de minune”, îi prezintă proiectul Tomás Griffin, antrenorul de atletism și membru în Consiliul clubului, lui Adam Moynihan, de la Killarney Advertiser.

Cât despre terenul de fotbal – acesta are căutare susține Tomás Griffin: „Am avut un sprijin bun din partea cluburilor locale, care aveau nevoie de un loc suplimentar de antrenament. Are o lungime de 55 de metri și o lățime de 32 de metri, deci este suficient de mare pentru șapte sau chiar zece jucători, vorbind de echipele de juniori. Suprafața este de calitate superioară”.

Totuși, timpul trece. Oamenii de acolo gândesc nu de pe azi pe mâine, ci și peste ani, în perspectivă. „Pista se va uza, terenul se va uza. E de datoria noastră să investim toți banii din chirii într-un fond de rezervă, astfel încât peste ​​10 ani, când pista se va uza – și sperăm că se va uza, deoarece asta înseamnă că este folosită -, să avem bani pentru a o reface. Același lucru este valabil și pentru teren. Nu este o afacere. Suntem doar un comitet de oameni care doresc ca unitatea să trăiască pentru totdeauna”, spune personajul principal al interviului.

Se pregătesc pentru Liga Națională de atletism

Ce va însemna această pistă pentru viața clubului? „Am reușit să deschidem locul, să aprindem luminile în timpul pandemiei și să le oferim facilități grupurilor care au venit să se antreneze. Asta, în sine, a fost interesant. Pentru noi, ca antrenori, noile facilități ne vor permite să ne ridicăm nivelul de calificare, ceea ce va fi foarte important. La rândul său, acest lucru va alimenta ambiția clubului. Scopul nostru final, care se află deja la orizont, avându-i ca argument pe sportivii tineri care au început să se antreneze, este ca, într-o perioadă de 24 de luni și, sperăm, până în vara viitoare, să avem o echipă masculină în Liga Națională de atletism. De asemenea, menținerea fetelor implicate și motivate e o provocare pentru noi, iar modul nostru de abordare este acela de a ne atinge celălalt obiectiv, de a avea o echipă feminină în Liga Națională, probabil în termen de 36 de luni”, răspunde tehnicianul.

Încă un lucru important! Pista stă la dispoziția tuturor școlarilor Killarney: „Ei au acces gratuit la facilitățile noastre, de la ora 8:30 la ora 16:30, în timpul perioadei școlare. Pur și simplu își rezervă intervalul de timp din zi prin programare, care se face prin St. Brendan. Există aproximativ 3.000 de școlari în zona Killarney, dintre care majoritatea se află la 500 de metri de pistă: există două școli primare, trei școli secundare, iar la 2 kilometri, alte cinci școli. Deci, am estimat că 3.000 de școlari din oraș pot să aibă acces gratuit și ușor la această facilitate a noastră, la pista de atletism. Este o cantitate uriașă de oameni pe care îi putem expune unui sport, atletismul, în care altfel nu ar fi avut cum să se implice. Noi, clubul, intrăm pe pistă de la ora 17 în fiecare seară și în fiecare weekend, plus și în vacanțele școlare. Deci este casa noastră, în sensul că trebuie să o menținem”.

Nu vor lăsa porțile deschise, toată activitatea va fi controlată

O precizare pentru care Tomás Griffin insistă. Aviz amatorilor și autorităților locale din Brașov, mai precis Primăria municipiului de reședință. Deși este situată lângă Colegiul Saint Brendan și pe terenul școlii, baza sportivă aparține clubului Killarney Valley AC, iar elevii unității de învățământ au acces la ea în același mod, gratuit, ca și ceilalți, de la orice altă școală din vecinătate.

„Baza este de fapt pe terenul Colegiului St. Brendan, unde mulți dintre noi trecusem prin școală, când nu existau facilități de atletism, pe un loc mic, unde anterior existau niște terenuri de baschet vechi, dărăpănate și o zonă verde neutilizată. Dorim să vedem o relație care evoluează între școli de-a lungul timpului, astfel încât toată lumea să aibă o șansă corectă să o folosească și baza să nu fie utilizată de Saint Brendan sută la sută din timp. Totuși, un lucru pe care nu îl putem facilita este lăsarea porții deschise. Nu ar funcționa niciodată așa tot ce am gândit noi aici. Tot ce se întâmplă aici va fi gestionat, dar vor exista o mulțime de lucruri comunitare care se vor întâmpla”, mărturisește antrenorul.

Un loc unde cetățenii sunt așteptați să alerge

Nu în ultimul rând, cetățenii comunității Killarney sunt așteptați să se alăture clubului, în calitate de sportivi amatori. În curând va fi stabilită și o taxă de membru. Tot pentru localnicii dornici de mișcare, în scurt timp va fi lansat programul de antrenamente „Couch to 5K”, prin care alergătorii începători au ca obiectiv să alerge 5 kilometri în 9 săptămâni.

Suma estimată a proiectului a fost de 350.000 euro, dar în final s-a ajuns la 520.000 euro. 400.000 euro s-au strâns din donații și sponsorizări, oferite inclusiv de persoane fizice și de firmele locale. Există o diferență de 120.000 euro, ce trebuie acoperită.

Similitudini între Brașov și Killarney

„Noua pistă atletică din Killarney este o altă bijuterie din coroana Regatului”, a titrat The Irish Times, menționând: „Situat central, Killarney Valley Athletics Club Arena va satisface nevoile întregii comunități din jur”. „Pentru un oraș și un județ cu o astfel de renumită tradiție sportivă, lipsa unui teren de atletism adecvat în Killarney fusese de multă vreme un punct dureros”, mai precizează sursa citată, amintind cuvintele aceluiași Tomás Griffin: „Într-un loc precum Killarney, turismul a fost decimat de pandemie și am vrut ceva care să înveselească orașul în timpul iernii. Cred că am reușit”.

Acolo, la Killarney s-a putut. Pista de atletism a devenit și este un obiectiv al întregii comunități, cu rol sportiv, educativ și social. La Brașov se va putea? Ce bine ar fi! (sursa foto: Killarney Valley AC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *