Categories
Note

Istoria neștiută a filialei Hachette, prima librărie de carte franceză din România

Înființată în anul 1826, în Franța, la doi pași de renumita Universitate Sorbona, de către Louis Hachette, un tânăr în vârstă de doar 26 de ani, sub denumirea de Brédif, ca librărie și editură, actuala Hachette Livre (HL) a devenit, de-a lungul a celor aproape 200 de ani de activitate neîntreruptă, un adevărat imperiu în domeniul editorial și al activităților conexe.

Lider de necontestat în Hexagon, al 2-lea jucător de pe piața din Spania și al 3-lea destinat marelui public la nivel mondial, casa de editură HL este parte din grupul Lagardère din 1981 și editorul de colecții de carte și broșuri numărul 1 din lume, cu o prezență în chioșcurile, librăriile și centrele de difuzare a presei în 38 de țări, cu o arie de publicare în 16 limbi.

Câteva repere din bogata istorie HL:

  • Alfabetul francez din 1829, publicat și distribuit în școlile franceze într-un milion de exemplare – un adevărat record în acele timpuri;
  • Ghidurile turistice, romanele (de autori celebri ca Charles Dickens, Gérard de Nerval și George Sand) și poveștile ilustrate ale copilăriei relatate în „Biblioteca roz” de Contesa de Ségur – toate puse la dispoziția oamenilor din toate categoriile sociale în bibliotecile operate în gările din Franța (1852);
  • Extraordinarele călătorii ale lui Jules Verne, grupate în ediția originală Hetzel (1914);
  • Lansarea „Cărților de buzunar” (1953).

Datele înregistrate în anul 2023 spun totul despre puterea și importanța editorului francez: o cifră de afaceri în valoare de 2,809 miliarde de euro, 15.000 de noi titluri editoriale, 7.601 de colaboratori, 130.000 de titluri în portofoliu.

Produsele oferite sunt din cele mai diverse ca adresabilitate (literatură clasică, educație, albume și ilustrate, colecții de carte, jocuri, modelism, jucării etc.), multe dintre ele apar în trei forme (print, digital, audio), iar activitatea comercială a grupului se împarte în trei categorii de bază: editor, difuzor, distribuitor.

Până ieri-alaltăieri, habar n-aveam că pe vremuri o filială românească Hachette a existat pe plaiurile mioritice, la București și, pentru o perioadă scurtă, la Iași.

Librar și editor, Simion Ciornei a adunat în jurul său mai mulți investitori, înființând societatea anonimă pe acțiuni Agenția Română Hachette S.A R., în data de 11 decembrie 1928. Istoria neștiută a filialei Hachette, prima librărie de carte franceză în România, este povestită aici.

În prezent, Hachette operează în țara noastră prin intermediul Hachette Fascicoli, subsidiara italiană a Hachette Collections. (credit foto: Hachette Livre)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *