Aston Villa este un nume de referință în fotbalul britanic, iar incursiunea în laboratoarele de fotbal de acolo, de pe Villa Park, unde „leii” își au cartierul general tocmai din celălalt secol (1897) spune multe despre ce înseamnă și cum este tratat profesionismul acolo, în țara de origine a „sportului rege”. Dacă nici acolo, atunci unde?
Aston Villa Football Club este un club profesionist de fotbal de tradiție, înființat acum 150 de ani, în 1874, cu sediul în Birmingham (Anglia) și deținut în prezent de compania V Sports, ai cărei proprietari majoritari sunt doi miliardari, americanul Wes Edens și egipteanul Nassef Sawiris, alături de care, ca acționar minoritar, figurează fondul de investiții Atairos (SUA).
Inițial denumită NSWE, după inițialele numelor și prenumelor fondatorilor, V Sports mai deține un pachet minoritar de acțiuni la gruparea portugheză de prima ligă Vitória SC Guimarães și are încheiate parteneriate cu ZED Football Club (FC Masr până în 2009), Vissel Kobe (Japonia) și Real Unión (Spania). Toate aceste cluburi pun mare accent pe metode de cercetare inovatoare, descoperirea, pregătirea și dezvoltarea tinerilor fotbaliști.
În palmaresul „leilor” de pe Villa Park sunt înregistrate 7 titluri de campioană și 10 de vicecampioană în Premier League, 7 Cupe ale Angliei (FA Cup) și 5 Cupe ale Ligii (EFL Cup). La nivel internațional, au dat lovitura în sezonul 1981-1982 în Liga Campionilor (LC), când și-au adjudecat trofeul, pentru ca imediat, în același an ’82 să cucerească Supercupa Europei. În lotul cu care managerul Tony Barton a cucerit LC erau numai jucători englezi și doar 4 din Scoția. Asta apropo de multitudinea de naționalități care populează formațiile de top și nunumai din fotbalul de azi.
Dintre căpitanii de echipă din istorie îi distingem pe Stuart Gray, Gareth Southgate, Paul Merson sau John Terry, adevărate staruri care au scris istorie și în naționala Albionului.
Din punctul de vedere al investițiilor, sumele sunt impresionante. De pildă, în anul financiar 2023, Aston Villa a investit încă 63,7 milioane de lire sterline în achiziționarea de jucători, în același timp obținând un profit de peste 22 milioane de lire sterline din vânzările de fotbaliști. De la 137 milioane de lire sterline în 2022, costurile salariale angajaților au crescut la 194,2 milioane de lire sterline în 2023. (credit foto: Aston Villa)