Categories
Note

Atletism: un sport prin care părinții își pot scăpa copiii de supraponderalitate și obezitate

Când discutăm despre supraponderalitate și obezitate, datele înregistrate la nivel european ating cote alarmante fie că ne referim la adulți (+18 ani), fie la copii și minori. Nu vreau să intru detalii tehnice, este suficient să ne aruncăm o privire pe raportul privind România și Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022.

„Aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene. Obezitatea și supraponderabilitatea se întâlnesc la peste 25% dintre fetele și peste 30% dintre băieții din România, cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani, în timp ce numai obezitatea este prevalentă la mai puțin de 10% din fete și 15% din băieți.

Obezitatea și supraponderabilitatea reprezintă factori de risc modificabili importanți pentru multe boli netransmisibile. Copiii cu un exces de greutate pot experimenta dificultăți în respirație, hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare, rezistență la insulină și numeroase efecte psihologice. Aceste situații se pot extinde pe termen lung, chiar pe întreaga durată a vieții, evoluând în boli netransmisibile, generând dizabilități și chiar crescând riscul decesului prematur. Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc semnificativi pentru cel puțin 13 tipuri de cancer”.

Grav este că România este și pe ultimul loc în Europa la consumul de legume verzi și fructe în rândul copiilor.

Faptul că activitatea fizică influențează comportamentele sănătoase ale copiilor nu mai e un secret pentru nimeni. Iar atletismul este un sport complet și complex, la îndemâna oricui, indiferent de vârstă. Iar prin îndrumrea copiilor către atletism părinții își pot scăpa copiii de supraponderalitate și obezitate. Cum se va întâmpla, aflați de aici. (foto: Crosul 15 Noiembrie, Brașov 2022/ Dream Day)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *