Categories
Blog

Paul Enache, mafia din arbitraj și talibanii din Afganistan

Paul Enache, antrenor și conducător cu mână forte, a fost și va rămâne un personaj în fotbalul brașovean, ba chiar și în cel românesc. Ne știm din timpul Tractorului anilor ’90, când antrena, conducea, aducea bani, gătea și făcea de toate pentru echipa de fotbal a constructorilor de tractoare. El era numărul 1.

A ținut prima pagină a ziarelor, ani de zile, cu spumoasele-i declarații, în care fotbalul își dădea mâna cu politica, istoria, viața socială sau economică, de la caz la caz.

Cu o mică excepție (manager sportiv la SR Brașov în 2018), nea Paul stă departe de fotbal de ani buni și își vede de afacerile din agricultură și zootehnie, acolo unde-i place lui cel mai mult – în zona Rupea-Bunești. S-a lăsat și de politică, după ultimul mandat de consilier județean (2016-2020). Pe bună dreptate: nici PSD-ul nu mai e ce a fost.

Răsfoind printre amintiri, un lux pe care tot mai rar mi-l permit, mi-a atras atenția un articol din Transilvania Expres, scris de Călin Piștea, unul din cei mai experimentați ziariști de sport din Brașov, în 6 octombrie 1997. Articol publicat după o înfrângere a Tractorului la Moinești (1-3 cu Petrolul).

Jaf la drumul mare

Scos din sărite de maniera de arbitraj, Paul Enache a pus tunurile pe „centralul” Cristian Marinescu, din București. „Maiorul milițian Marinescu trebuia să se ducă în Afganistan, să se lupte cu talibanii, sau în Cecenia, nu să vină aici. Nu înțeleg cum poate să facă jaf la drumul mare, în vreme ce ministrul său, Gavril Dejeu, vorbește de corupția din România. Este strigătoare la cer maniera în care a arbitrat, cu 11 metri inventat și faulturi clare, nesancționate, comise de gazde”.

Șeful fotbaliștilor de la Tractorul a mai amintit de „mafia din arbitraj” și că „locurile pentru promovare sunt stabilite”, cu trimitere către FC Onești.

Astra și FC Onești au promovat în fața Brașovului

Pentru că da, cam așa a fost atunci, în sezonul 1997-1998 din liga secundă. Astra Ploiești și FC Onești au promovat, în această ordine, prima direct de pe primul loc, a doua – după meciul de baraj de pe Stadionul Nitramonia din Făgăraș, câștigat (cu destule discuții și suspiciuni de non-combat) în fața formației Electroputere Craiova (fostă și Extensiv). 😎 Promovări așteptate, după toate jocurile din culise, făcute în acea stagiune pentru Astra și Onești și, în principal, în detrimentul FC Brașov. Eee, multe s-au întâmplat în acel sezon… Abia în următorul, după „Cooperativa brașoveană” cu 5 echipe, am avut, din nou, echipă în prima ligă. I-am răzbit!😇

După 24 de ani

Și uite că deși au trecut 24 de ani de atunci, multe sunt de actualitate, parcă neschimbate, și la noi, și prin lume: Brașovul e tot în liga a doua, arbitrajele sunt la fel, iar talibanii își fac de cap în Afganistan, ba chiar au preluat puterea la Kabul. Cum rămâne cu americanii, nea Paul? 🤔😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *