Categories
Note

Întâlnire „de familie” în Liga secundă, la viitoarele „Europene” pe echipe

Campionatele Europene de Atletism pe Echipe și-au stabilit premianții și promovații, respectiv perdanții și retrogradații. S-au desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute (19-20 iunie), în patru țări diferite, în funcție de grupele valorice.

În Silezia (Polonia) s-au confruntat echipele naționale (7) din Super Ligă, la Cluj-Napoca s-au reunit formațiile (12) din Prima Ligă, în Bulgaria, la Stara Zagora și-au dat întâlnire cele 9 reprezentante ale țărilor din Liga a 2-a, iar în Cipru, la Limassol, au evoluat atleții din Liga a 3-a (16 țări!).

Nu mai puțin de 44 de țări au fost prezente la această inedită ediție a „Europenelor” de atletism pe echipe.

În fruntea ierarhiei s-au clasat, în ordine, Polonia (181,50 puncte), Italia (179) și Marea Britanie (174).

Au promovat: Cehia și Belarus în Super Ligă, Ungaria, Danemarca și Slovenia în Prima Ligă, Serbia, Cipru și Republica Moldova în Liga a 2-a.

Au retrogradat: Portugalia și Ucraina în Prima Ligă, România, Estonia și Irlanda în Liga a 2-a, Israel, Austria și Rusia în Liga a 3-a.

Așadar, la ediția viitoare a Campionatelor Europene pe Echipe, România și Republica Moldova se vor întâlni, într-o adevărată „reuniune de familie” în Liga a doua, alături de Estonia, Irlanda, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Letonia, Croația, Finlanda, Serbia și Cipru.

3 victorii pentru atleții români

Cât despre întrecerile atletice pe pe Cluj Arena, merită amintite cele trei victorii obținute de Alin Firfirică la disc (62,38 m), Florentina Iuşco la lungime (6,55 m) – în imagine alături de antrenorul Nicolae Alexe, ambii calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, şi Bianca Ghelber la ciocan (71,19 m).

În prima zi a evenimentului de la Cluj, pe a doua treaptă a podiumului au urcat Adelina Panaet la 3.000 metri obstacole (9:41.68) și Rareș Toader la greutate (20,20 m).

În ziua următoare, duminică, 20 iunie, Daniela Stanciu, de asemenea calificată la „Jocurile” din „Țara Soarelui Răsare”, s-a clasat pe locul secund la înălţime (1,92 m), Alexandru Novac a fost al 4-lea la suliţă (75,03 m), pe când Ancuţa Bobocel a trecut a 6-a linia de sosire la 5.000 m (16:12.82).

Din Brașov, doar Adina Cîrciogel
(credit foto: TAF Atletizm)

Atletismul brașovean a trimis-o la Cluj pe Adina-Elena Cârciogel (20 ani). A fost prima participare la CE pe echipe pentru „patru-sutista” pregătită de Horațiu Calfa la Clubul Sportiv Țara Bârsei 2011.

Brașoveanca noastră a încheiat pe locul 6 în finala B a probei de 400 metri plat și a realizat un „season best” de 55,09 secunde. Pe aceeași poziție a terminat și cursa ștafetelor de 4X400 metri, tot în finala B, Cîrciogel fiind în ultimul schimb, într-o echipă cu Bianca Anton, Florina Ștefana și Larisa Tălpiș.

Pentru atleta din Stupinii Brașovului urmează imediat o nouă provocare: Campionatele Balcanice de la Belgrad (26-27 iunie). În capitala Serbiei, Adina va alerga în probele de 200 m, 400 m și în ștafeta de 4×400 m. Obiectivul său este realizarea baremului la 400 metri, pentru a se califica la Campionatele Europene U23 (8-11 iulie, Tallinn/ Estonia). „La Cluj a fost înregistrată cu 55,09 secunde, iar baremul este de 55 secunde, deci este undeva pe aproape de barem, îl poate înedplini”, spune antrenorul Calfa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *