Într-o Românie tot mai dezorientată și cu un sport românesc finanțat în mare parte din bani publici, Dan Șucu, patronul Rapidului a făcut o tranzacție-surpriză, devenind acționarul majoritar (45.356.262 euro pentru 77% din Genoa CFC) al celui mai vechi club de fotbal din Italia (1893).
Am susținut și voi susține mereu ideea că banii publici trebuie alocați și investiți cu cap în infrastructură sportivă, în sportul pentru toți (sportul de masă de pe vremuri), în copii și în sportul școlar și universitar.
Când plătești salarii de mii de euro sau sume cu cinci cifre (tot în „oiro”, evident) ca și „contravaloare prestări servicii sportive”, sfârșitul e unul singur și garantat: zero plus valoare și eșec total pe termen mediu și lung. Într-un cuvânt: faliment!
Cu ce ne-a ajutat și ce ne-a folosit nouă, sportului românesc, că unii tâmpi se lăudau nu demult, trist e că încă o fac, că întrecerea internă de handbal feminin (Liga Florilor) este „unul dintre campionatele de top ale Europei și din lume”? Poftim bugete în sezonul trecut:
1. CSM Bucureşti – 3.800.000 euro;
2. Gloria Bistriţa – 3.000.000 euro;
3. Dunărea Brăila – 2.800.000 euro;
4. Rapid Bucureşti – 2.600.000 euro;
5. Gloria Buzău – 2.500.000 euro;
6. SCM Râmnicu Vâlcea – 2.000.000 euro. (sursa: Fanatik)
Și pentru ce atâția bani aruncați pe apă Sâmbetei?
Am făcut această paranteză… mai mare pentru că, zic eu, are o legătură cu omul zilei. Deoarece realizarea proprietarului Mobexpert, căci e clar că vorbim de o realizare, de o lovitură de succes, ar trebui să fie privită și ca o invitație către oamenii de afaceri importanți și companiile tari din România pentru a-şi direcționa parte din profitul lor către sport, în general, nu doar spre „sportul rege”. Numai cu ajutorul lor sportul de performanță și cel profesionist din România poate să apuce pe un drum bun.