Categories
Note

Să ne amintim de Irene Oancea, simbolul handbalului feminin din Brașov

S-a născut lângă Brașov, în comuna Feldioara, la 11 noiembrie 1943. A fost o brașoveancă adevărată, un personaj de poveste nu numai prin prisma rezultatelor și realizărilor sportive, cât mai ales prin felul său de a fi, prin dăruirea și devotamentul pentru culorile unui singur club (Rulmentul Brașov), pe care l-a slujit vreme de 21 de ani! Cine ar mai putea să îndrăznească a cuteza să se gândească și să găsească un exemplul apropiat în zilele noastre, în sportul de acum? 21 de ani (1963-1984), o viață de om!

Într-adevăr, pentru iubitorii brașoveni ai „sportului de pe semicerc”, Irene Oancea a fost cel mai potrivit exemplu că omul sfințește locul. De aceea a fost și va rămâne simbolul handbalului brașovean. Și exemplul cel mai bun că pentru a obține performanțe în sport este nevoie, în primul rând, de constanță și continuitate, de perseverență și răbdare, de multe ridicări de jos până la a ajunge la capătul lungului drum la care apar marile succese.

Așa s-a întâmplat în anul de referință 1981, când Rulmentul a cucerit titlul de campioană națională și a jucat finala Cupei României. Din tricoul „galben-albastru” a ajuns în cel „tricolor”, strângând 107 de prezențe. Iar punctul maxim la echipa reprezentativă de senioare l-a constituit de vicecampioană mondială (1973).

A fost recompensată cu titlul de „Maestru emerit al sportului” și a fost desemnată membru de onoare al Federaţiei Române de Handbal (FRH).

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 347/ 2018 a fost declarată „Cetățean de onoare al municipiului Brașov”.

S-a stins din viață într-o zi de vară, o zi de marți, la mijloc de iunie (18.06.2019), fiind depusă pentru eternitate în Cimitirul Evanghelic de pe strada Lungă, nr. 2 (vizavi de Casa Armatei din Brașov).

Dacă ar mai fi apucat ziua de azi, Irene Oancea ar fi împlinit vârsta rotundă de 80 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *