Categories
Blog

La Corona, școala brașoveană de scrimă poate să-și regăsească strălucirea de altădată

Școala brașoveană de scrimă a recunoscută în România și peste hotare. Da, încă mai folosesc acest „peste hotare” atât de repede uitat de unii sau aruncat la coș de alții. Mă opresc aici, pe moment. Înapoi la… scrimă și Brașov, la sport.

Prin înființarea clubului Corona, în anul 2010 – un lucru de felicitat -, s-a dorit salvarea sportului din municipiul Brașov la nivel organizațional (sună cam corporatist, dar asta e), având în vedere dispariția pe bandă rulantă, odată cu a fabricilor ce le patronau, a cluburilor sportive cu tradiție din orașul nostru (Steagul Roșu – devenit Astra Autocamioane după 1989, ICIM, Rulmentul, Metrom, Tractorul etc.). Tradiția și rezultatele trebuiau să fie duse mai departe de cineva, corpul de antrenori și ceilalți specialiști din sport trebuiau să muncească și să-și desfășoare activitatea undeva, existau grupe de copii și juniori, veritabile pepiniere de medalii și trofee, la diferite discipline sportive, care trebuiau să fie salvate cumva de la desființare, Brașovul avea baze sportive, multe devenind ale municipalității…

În acest context a apărut Corona, firesc și normal, cu cele mai bune intenții.

Iar una dintre ramurile de sport care au fost salvate prin apariția clubului patronat de orașul de Brașov a fost scrima, un sport nobil, care călăuzit generații întregi de legendarul Ladislau Rohony, apoi de discipolii săi și cei care l-au urmat, a dat sportului românesc mari campioni ca Reka Lazăr-Szabo și Vilmoș Szabo, Mihai Covaliu sau Rareș Dumitrescu.

Spada e pe drumul cel bun

Campion valoros și el, dar nu la înălțimea celor menționați, însă descendent din școala de scrimă de la Tractorul, a fost și este și Robert Rigo, acum iscusit antrenor, despre care am mai scris. Lucrează cu pasiune, își pune speranțe în tinerele talente pe care le-a adunat în trupa sa de spadă de la Corona.

Ştefania Lopătaru a fost surpriza Coronei la Cupa României de spadă U17, competiție la care a ocupat locul 2 în clasamentul final. În concurs au fost înscrise 33 de sportive, de la 11 cluburi din România.

Zilele acestea, lângă Ștefania Lopătaru, o brașoveancă de 16 ani, recunoaște – unul din pariurile sale profesionale, le-a convins să vină la Brașov pe Talida Enache (20 ani), de la UNEFS București și Irina Stan (19 ani), de la CSA Steaua București, ambele fiind sportive cu rezultate importante în CV și componente ale lotului național de tineret.

Astfel că, în această formulă de minim trei componente (în mod normal, o echipă e formată din patru sportive: trei titulare plus o rezervă), Corona se va înscrie începând de anul următor, la Campionatele Naționale și Cupa României la spadă atât la individual, cât la echipe. Având tinerețea de partea lor, reprezentantele Brașovului vor trage și la tineret, dar și la senioare, categorie de vârstă superioară lor. Oportunitate bună și pentru Talida și Irina, dar mai ales pentru Ștefania, care este doar cadetă. E ceva să se dueleze cu adversare mai mari ca vârstă și, automat, infinit mai experimentate ca ea! O așteaptă un drum lung, presărat cu lupte pe care chiar dacă le va pierde, pe multe dintre ele, acestea îi vor servi însă ca lecții pline de învățăminte, foarte utile pentru parcursul ei viitor, în ascensiunea spre marea performanță.

Într-adevăr, această echipă de trei va reprezenta un bun exemplu, o motivație în plus pentru toți băieții și fetele care fac spadă acum la clubul comunității brașovene.

Lotul național și olimpic feminin de spadă, în cantonament în Poiana Brașov. Credit foto: Federația Română de Scrimă.

Cât despre Robi al nostru, de la începutul acestui decembrie, el are o calitate dublă, de antrenor de spadă la Corona Brașov, dar și de antrenor principal al lotului național și olimpic al României. În noua-i misiune sub steagul românesc îi are colegi de staf pe Adrian Colcișcă (antrenor secund) și Mihai Popa (antrenor).

Așadar, vești bune pentru scrima brașoveană acum, la final de an. Pentru spadă, mai ales, sperăm ca în curând și pentru celelalte două arme, floretă și sabie, prin care școala de scrimă din Brașov a excelat, mai ales. Și la aceste arme Corona are copii talentați (Diana Crețu – spadă, Luca Mărginean, Noah Manea, Adelina Butum, Tudor Moise – sabie, Enya Male, Darra Cișmaș – floretă), rămâne ca ei să crească frumos, cu răbdare, încredere și mai ales susținere. Pentru că da, scrima e un sport dificil, mai costisitor ca marea majoritate (echipamentul, sălile și dotările!), dar al naibii de provocator și mobilizant, spectaculos și pasionant. En garde și… succes! (credit foto: Corona Brașov)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *