George Bariț, știut mai bine ca Gheorghe Bariţiu (n. 4 iunie 1812 – d. 2 mai 1893), fondatorul „Gazetei de Transilvania”: „Naționalitatea și limba sunt mai scumpe decât libertatea, căci libertatea pierdută se poate recâștiga, dar naționalitatea niciodată”.
„Nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă și nimic altceva”, spunea Emil Cioran.
Unirea Principatelor, o pictură de Theodor Aman
Printre Bunurile culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional se găsește și lucrarea „Unirea Principatelor”, pe care Theodor Aman a dedicat-o Marii Uniri de la 1 decembrie 1918:
„Două tinere femei, îmbrăcate în costume populare, văzute frontal până la genunchi, stau una lângă alta, ţinându-se de mână. Tânăra din dreapta ţine cu mâna dreaptă ridicată deasupra capului celeilalte tinere un lanţ scurt, de care este atârnată o cruce de aur cu jumătatea inferioară circumscrisă într-un cerc. Tânăra din dreapta are faţa smeadă, păr negru cu cărare pe mijloc şi cu o bentiţă de bănuţi de aur ca o panglică, ochi negri. Este îmbrăcată în rochie albă cu motive roşii şi fir de aur, deschisă la gât unde are trei şiruri de mărgele mărunte, roşii, fotă roşie cu motive albe şi negre dintr-o bucată, bluză descoperită pe o mică porţiune în faţă. În talie are un brâu închis cu două catarame rotunde, de metal, pe una inscripţionat „VALAHIA”. Cea de-a doua tânără are tenul alb, ochii albaştri, părul prins în coc, cu flori roşii şi verzi, la spate. În urechi, cercei. Poartă ie albă cu motive albastre, la gât, salbă, fotă neagră din două bucăţi. La brâu, două catarame inscripţionate „MOLDOVA”. Semnat şi datat dreapta jos, cu negru: Th. Aman 1957”. (foto: Institutul Național al Patrimoniului – Ministerul Culturii din România)
La mulți ani, România!