Categories
Blog

Gelu Moldovan, unul din căpitanii „stegarilor”, împlinește 60 de ani

Eugen Moldovan, unul dintre căpitanii Steagului din anii ’80-’90 și unul dintre cei mai apreciați și valoroși fundași centrali ai Brașovului, împlinește astăzi vârsta rotundă de 60 de ani. A crescut la echipa constructorilor de tractoare, acolo unde tatăl său, nea Ionică Moldovan, șeful bazei sportive, avea grijă ca de ochii din cap de gazon, mulți fiind cei care susțin și azi că suprafață de joc excelentă, așa cum o avea Tractorul, nu prea mai exista în oraș. Iar mama, doamna Stela, de asemenea implicată în treburile gospodărești ale clubului, și fratele mai mic, Călin, care i-a călcat pe urme mai întâi ca fotbalist, apoi ca antrenor, întregeau, după cum se vede, o adevărată familie de „tractoriști”.

În 1986 Gelu a făcut pasul cel mare la gruparea orașului, FCM Brașov. Și-a câștigat locul în echipă și respectul colegilor, al suporterilor, dar și al adversarilor din Divizia A. Finalul carierei l-a găsit în Liban, la Sagesse Beirut.

Acum, privind retrospectiv, realizăm că este unul din cei mai importanți fotbaliști născuți și crescuți în Brașov, în perioada modernă a „sportului rege” de sub Tâmpa. Brașovean get-beget!

După ce a agățat ghetele în cui, a trecut pe „banca suspinelor”, antrenând-le pe Metrom, Tractorul și continuatoarea Forex, dar și pe Astra Ploiești, pe atunci aflată la începuturi. Mulți ani a pregătit echipe din zona arabă.

Din păcate, nu s-a bucurat de ocazia de a antrena echipa fanion a Brașovului. Cu siguranță ar fi meritat o șansă! Nesuferită vorbă: nimeni nu-i profet în țara lui. Au fost vremuri când „stegarii” erau o familie. Și pe teren, și în afara lui! Aveam „fotbal amator”, dar era fotbal adevărat. Mda, au apus timpurile alea. A venit rândul „profesioniștilor”.

La mulți ani cu sănătate, liniște și tot ce-ți dorești, Gelu! Să ne revedem mereu cu bine. Sper cu bucurie și pe „Tineretului”, hai să fim optimiști.

Și dacă tot vorbeam de familia Steagului, un alt căpitan al „galben-negrilor”, ceva mai tânăr ca Gelu, cu care a și fost coleg, de altfel, în echipa Brașovului din anii ’90 și de asemenea jucător emblematic, Marian Ivan mi-a „pasat” o amintire.

O poză de grup, din anul 1992, când FC Brașov se afla în turneu de pregătire în Italia. La masă, de la stânga la dreapta, portarul Marius Todericiu, Neluțu Mandoca, nea Ghiță Andrușca, Gelu Moldovan, un alt portar – John Adrian Ene și expeditorul fotografiei, dar și… expeditor de multe goluri în porțile adversarilor Brașovului, Marian Ivan.

Din „grupul italian” nu mai sunt printre noi Gheorghe Andrușca și Marius Todericiu.

PS. Mulțumesc pentru poze, Neluțu Mandoca & Marian Ivan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *