Categories
Note

Cetatea Brașov – un complex turistic și de alimentație publică etalon

Aflată în centrul orașului de la poalele Tâmpei, aproape de cele mai cunoscute unități de cazare și turistice, Cetățuia Brașovului a intrat, prin anul 1972, în „programul de dezvoltare a patrimoniului turistic, prin redarea în circuitul economic și social a unor monumente istorice și de arhitectură”, „accentuând gradul de atracție al zonei Brașov în general și cu precădere al municipiului Brașov”.

De la acel moment au mai trecut vreo doi ani, până când au fost obținute toate avizele autorităților vremii și a fost realizat transferul de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), de care aparținea inclusiv Direcția Generală a Arhivelor Statului, la Ministerul Turismului, prin Ordinnul MAI nr. 470/ 4 iulie 1974. Apoi, s-au scurs alți ani până la inaugurarea complexului turistic și de alimentație publică de pe Dealul Cetățuii.

Aceasta s-a întâmplat acum 39 de ani, la 12 noiembrie 1981. Atunci, așa cum relata ziarul „Drum Nou”, a fost dat în folosință „noul și modernul complex Cetatea Brașov”, administrat de ONT Carpați Brașov și deschis „în incinta monumentului istoric Cetățuia Brașovului”.

„Unitatea, care însumează o suprafață utilă de producție de circa 3.400 mp – oferind peste 800 locuri la mese în saloane și în grădinile și terasele amenajate pe turnurile cetății -, a fost astfel concepută încât nu s-a produs nicio modificare în construcție, păstrându-se astfel specificul cetății, care datează din secolul 15. Toate încăperile au primit diferite destinații, între care amintim saloane cu specific transilvănean, un salon medieval și unul de degustare a vinurilor, berării, saloane intime, baruri de zi, cafe-bar, bar de discotecă și un salon de cofetărie-patiserie”, era prezentarea făcută în „Drum Nou”.

De atunci s-au întâmplat multe. A venit Revoluția din 1989, a trecut și ea și au început vremurile noi, ale capitalismului: unitatea-etalon pentru turismul brașovean a fost închisă și este subiectul unor interminabile dispute prin instanțe, între SC ARO Palace și municipalitate.

Actualul primar ar Brașovului, Allen Coliban vrea un proiect de lege pentru trecerea Cetăţuii în proprietatea municipiului. (sursa: Brașov 100, 1918-2018, o lucrare de Nicolae Pepene)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *