Brașov, sfârșitul toamnei. Sunt în biroul numărul 1 al Administrației de pe strada Nicopole, împreună cu Cristian Dobre (51 ani), comisar șef de Poliție, militar de carieră, cu pregătire juridică și noul conducător al unității. Pe vremuri, aici era biroul comandantului Clubului Sportiv Dinamo Brașov, structură de sine stătătoare, înființată la 20 septembrie 1949 și avându-l ca prim șef pe căpitanul de grăniceri Ștefan Ionescu, pasionat practicant al sporturilor de iarnă și participant cu „patrula militară a României” la Jocurile Olimpice de iarnă de la Saint Moritz, din Elveția (1948).
În timpul scurs de atunci și până astăzi, rând pe rând, după anul 1950, la șefia clubului i-au urmat vreo 15-16 comandanți plini, cu grade de ofițeri MAI, printre care, în ultima parte: lt. col. Aurel Voina (1973-1990), col. Romulus Vlădoiu (1990-1993), col. Ion Staicu (1993-2000), col. Mircea Bucur (2000-2001) și generalul de brigadă Constantin Luca (aprilie 2001-iulie 2005). Atunci, în 2005, s-a produs ruptura și Dinamo Brașov a devenit Centrul Sportiv Brașov al Clubului Sportiv Dinamo București. Până în martie 2009, regretatul Luca a fost, în continuare, director al grupării brașovene. Apoi i-a urmat George Cosac, după care au intervenit perioade cu interimari și împuterniciți, ultimul șef oficial până la recenta instalare a partenerului meu de discuție fiind Constantin Bulai.
Cupa Dinamo, ultimul turneu de tenis al anului
De afară, din baloanele ce acoperă terenurile de tenis, răzbat zgomotele produse de primele lovituri ale meciurilor de debut în Cupa Dinamo. Da, se face sport și pe timp de pandemie. Da, se desfășoară competiții și în vremuri de Covid-19, cu toate măsurile de precauție corespunzătoare. Este al 3-lea turneu organizat de Dinamo Brașov în acest an. Și da, are o participare bogată: 195 de practicanți ai „sportului alb”, juniori și seniori, fete sau băieți, figurează pe tabloul principal.
În biroul de lângă, în anticameră sau secretariatul clubului – cum mai e cunoscută încăperea, Diana Bogolea, arbitrul întrecerii, nu-și mai vede capul cu treburile organizatorice, prin noianul de mesaje, apeluri și convorbiri telefonice. E abia prima zi, dar rezistă, are în spate suficienți ani de experiență ca arbitru principal, se descurcă ea, ca de fiecare dată. Pe aleile din micul parc sportiv apare și dispare Mozes Bela, directorul de concurs, cu mersu-i apăsat și legănat. Afară e frig, ba chiar și un pic de ceață, dar există viață.
Tractorul și Steagul Roșu au murit, doar Dinamo a rezistat vremurilor
Înapoi în trecut, la amintiri. De-a lungul istoriei, trioul de frunte al cluburilor sportive din Brașov a fost format de Tractorul, Steagul Roșu (după 1990 Astra Autocamioane) și Dinamo. Primele două, care funcționau pe lângă marile uzine producătoare de tractoare și autocamioane, au dispărut. Doar amintirile au rămas de ele. În schimb, Dinamo rezistă, chiar și în formula modificată după 2005. Și trage nădejdea unor perspective mult mai bune.
Aici au scris istorie Otto Schmitz, Ion Donca și Cezar Nica (handbal), Stelian Morcov, Andrei Ianko și Romică Rașovan (lupte libere), Mihai Cioc și Alexandru Ciupe (judo), Traian Marcu și George Cosac (tenis de câmp), Marcela Leampă (schi fond), Gheorghe Cristoloveanu, Ilona Mikloș, Kurt Gohn și Dan Cristea (schi alpin), Gheorghe Gârniță și György Vilhelm (schi biatlon), Ana Roth Sălăgean (atletism) și mulți, mulți alții.
Secțiile care funcționează în prezent la Brașov
Din cele 24 de secții sportive ce au funcționat all time, cu perioade și perioade, și au adus rezultate și performanțe pentru gruparea de lângă Spitalul de Copii al Brașovului, la ora actuală mai sunt active 10: cinci la sporturi de iarnă (schi alpin, schi fond, schi biatlon, sărituri cu schiurile, schi alpinism) și cinci la sporturi individuale (lupte libere, judo, tenis, șah, scrimă).
„La Dinamo Brașov se câștigă titluri naționale și se aduc medalii, se obțin performanțe, chiar și în aceste condiții vitrege, pe care le-am găsit aici. Sincer, acest lucru mă miră pe undeva, dar îmi dă speranțe și mă motivează, pe de altă parte”, își începe mărturisirile Cristi Dobre.
Subliniază din capul locului că vrea să păstreze o moderație în dialogul ce urmează, în care balanța dintre bune și… mai puțin bune, hai să nu spunem rele, să-și păstreze echilibrul. Urmează un interviu cumpătat, cu alte cuvinte.
Un militar de carieră, venit pe Nicopole de la Aviația Internelor
Dar, cine este de fapt Cristian Dobre și cum a ajuns „șef de secții la Centrul Sportiv Brașov al Clubului Sportiv Dinamo București”, cum sună oficial titulatura postului pe care-l ocupă, începând cu numirea de la data de 19 august 2020. Și-a intrat în pâine în septembrie, după derularea tuturor formalităților. Pentru că de, avem de-a face cu o structură, chiar dacă sportivă, a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu cu una oarecare, civilă sau privată.
„M-am născut la Drăgășani, în județul Vâlcea, la 17 octombrie 1969. Am absolvit Școala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie şi Radiolocaţie «Leontin Sălăjan», arma Rachete şi Artilerie antiaeriană, din Braşov și Facultatea de Drept a Universității din Craiova. Mi-am luat masterul în Dreptul Afacerilor la Facultatea de Drept – Universitatea de Vest din Timișoara, am absolvit Colegiul Național de Afaceri Interne, specializarea management strategic al afacerilor interne, la Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» și, de asemenea, am terminat mai multe cursuri de specializare și postuniversitare la instituții militare și civile.
Până în anul 2009 am lucrat în Ministerul Apărării Naționale, la operativ, organizare, mobilizare și doctrină. Iar de atunci până la numirea mea aici, la Brașov, am fost încadrat la juridicul Inspectoratului General de Aviație al MAI din București, ultima dată ca șef al biroului. Sunt căsătorit, am doi copii”, se prezintă conducătorul dinamoviștilor brașoveni.
Așadar, este un tehnocrat, un ofițer (comisar șef de Poliție), jurist de profesie, șef la sport. „Într-adevăr, așa este! Se poate spune că sunt un tehnocrat la conducerea managementului unei structuri sportive, așa cum este Dinamo Brașov”, confirmă. Apoi explică: „Aceasta e direcția stabilită la clubul Ministerului Afacerilor Interne și la București, și la Brașov. Pentru că, probabil, decidenții au considerat că rezultatele de la Dinamo și evoluția activității sportive nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, în anii când la conducere au fost instalați și s-au aflat foști sportivi de performanță.
La fel s-a întâmplat și la vârful structurii centrale a lui Dinamo, la București, unde numai Georgeta Andrunache, unul din cei trei vicepreședinți și o doamnă deosebită, un profesionist adevărat, a făcut sport de performanță, de înaltă performanță. Da, și președintele Ionuț-Adrian Popa a mai practicat sportul de performanță, disciplina taekwondo, până să-și înceapă cariera militară, la Academia de Poliție, și să i se dedice”.
Horia Tecău și Florin Mergea, cei mai cunoscuți sportivi de la Dinamo Brașov
Și totuși, ce înseamnă acum Dinamo Brașov, pe lângă tradiție, povești și amintiri? „La cele zece secții existente avem legitimați 140 de sportivi, iar ca personal angajat avem 44 de oameni, aici intrând inclusiv antrenorii și instructorii. Pe lângă Baza sportivă de aici, de pe strada Nicopole, mai avem în patrimoniu sala de sport de pe strada Școlii, unde se făceau antrenamentele la judo și la lupte libere. Sala este închisă, fiind impracticabilă. Mai avem și un teren cu o suprafață de un hectar, în Poiana Brașov, în Poiana Mică, un loc ideal pentru ridicarea unui Centru de recuperare, tratament și odihnă”, răspunde interlocutorul.
Cei mai reprezentativi sportivi, care concurează și punctează pentru Centrul de la Brașov, sunt tenismenii Horia Tecău și Florin Mergea (foto, vicecampioni olimpici la dublu, la Jocurile de la Rio de Janeiro 2016), Dana Haralambie și Daniel Căcină de la sărituri cu schiurile, George Buta și George-Marian Colțea de la schi biatlon, Daniel Natea de la judo, șahistul Ciprian Nanu, George Jinga și Constantin Surdu de la schi alpinism.
A găsit blazare și resemnare, dar vrea revitalizarea și întinerirea clubului
Cum l-a întâmpinat unitatea CS Dinamo de la poalele Tâmpei și ce a găsit aici, la debutul misiunii? „Prima impresie a fost una de blazare generală, de blazare colectivă – dacă vreți. Un sentiment de resemnare atipic pentru sport, însă normal, pe undeva, ținând cont că aici, de ani de zile, nu s-a mai întâmplat nimic bun din punctul de vedere al investițiilor. Și acum mă lupt cu acest sentiment, e prezent încă în jurul meu, îl simt. Sper ca în această perioadă să le arăt celor cu care lucrez că se schimbă ceva în bine aici, pentru că numai așa putem să scăpăm de această stare deloc pozitivă, de neîncredere”, dezvăluie.
Cum este acum, în pandemie? „S-au luat toate măsurile de siguranță și protejare. De la începutul pandemiei și până în prezent, până astăzi, când stăm de vorbă, la Dinamo Brașov nu am înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu Covid-19. Aceasta în contextul în care în Centrul nostru s-au organizat câteva turnee de tenis cu sute de participanți. Nu vom relaxa măsurile nici de acum înainte!”.
„În primele trei luni, septembrie-noiembrie pe care le-am petrecut aici am făcut o analiză, o evaluare a Centrului. În urma celor constatate, am răspuns și am înaintat la București un set de 10 măsuri, pe care le-am propus pentru relansarea și optimizarea activității sportive la Dinamo Brașov, pe termen scurt și pe termen mediu, de 2 ani. O parte s-au implementat, dată fiind urgența lor. Adică:
– amenajarea unei săli de lupte și închirierea unei săli de judo cu toate dotările, în care sportivilor și antrenorilor le sunt asigurate condițiile minimale de pregătire;
– demararea procedurilor de achiziție publică pentru reabilitarea termică a pavilionului cămin și a pavilionului administrativ;
– schimbarea iluminatului perimetral și în balonul de tenis, cu dotări de ultimă generație”, adaugă comisarul șef Cristian Dobre.
Subcomisarul Ionuț-Adrian Popa, președintele CS Dinamo București, într-un interviu special, acordat lui Dumitru Graur pentru „Sport în România”, revista Asociației Presei Sportive (APS), în ediția din luna octombrie:
„La Brașov, am reușit să aduc un om cu experiență din relația cu Ministerul de Interne, foarte bun gospodar, cu o vechime de 10-15 ani în Ministerul Apărării, pe colonelul Cristian Dobre. Am reușit să-l aduc de la Aviația MAI, ultima funcție fiind de șef al departamentului juridic. Vreau să vă spun că imediat s-a văzut că este un băiat gospodar și mâna lui se observă deja cu ochiul liber. După doar o lună de mandat, ne-a trimis niște poze și mi-a spus: «Ionuț, am reușit așa, cu fonduri puține, să dau altă față clubului nostru»”.
Cele 10 măsuri propuse, pentru relansarea și optimizarea activității la Dinamo Brașov:
1. Reabilitarea spațiilor din căminul de cazare a sportivilor și din pavilionul administrativ (cost estimat: 15.000 euro, termen propus: decembrie 2020);
2. Revitalizarea Blocului alimentar, pentru a putea asigura masa sportivilor și a personalului care își desfășoară activitatea în Centru (3.000 euro, decembrie 2020);
3. Amenajarea terenurilor bituminoase ca terenuri sintetice multifuncționale (15.000 euro/ teren, aprilie 2021);
4. Amenajarea a 2-3 terenuri de iarbă naturală în spațiul verde din incinta Centrului (5.000 euro/ teren, aprilie 2021);
5. Demararea unor proceduri pentru inițierea unui parteneriat public-privat, în vederea valorificării sau închirierii bazinului de înot (aer liber), în condiții avantajoase (cost în funcție de negocieri, aprilie 2021);
6. Amenajarea provizorie a unei săli pentru antrenamentele sportivilor de la secția de lupte libere, în vederea menținerii unui nivel acceptabil al performanțelor acestora, și amenajarea unei săli de forță corespunzătoare (1.000 euro, noiembrie 2020 – realizat);
7. Închirierea unei săli, dotată corespunzător, pentru desfășurarea antrenamentelor secției de judo, având în vedere cerințele specifice acestei discipline (1.000 euro/ lună, noiembrie 2020 – îndeplinit);
8. Atragerea de fonduri pentru reabilitarea Arenei Centrale de tenis și implicit a spațiilor de sub aceasta (conform unui studiu de fezabilitate, 2022);
9. Reabilitarea Sălii de sport de pe strada Școlii nr. 1 sau, în funcție de soluția instanței, demararea procedurilor pentru construirea unei săli multifuncționale în incinta Centrului (studiu de fezabilitate, 2022);
10. Valorificarea terenului pe care CS Dinamo îl deține în administrare în Poiana Brașov, prin construirea unui Centru de recuperare și cazare integrat în această locație (studiu de fezabilitate, 2022).
Problemele de la Centrul Sportiv Brașov al clubului Dinamo București
Despre problemele peste care a dat, la începuturile perioadei brașovene? „Am găsit un deficit al personalului administrativ și aici vorbim inclusiv de lipsa îngrijitorilor pentru spațiile sportive. Trebuie să fim realiști: pretențiile oamenilor care vin, închiriază și folosesc baza noastră sportivă au crescut și ei doresc să le fie puse la dispoziție terenuri care să corespundă standardelor actuale. Avem deficiențe în aprovizionarea cu echipament sportiv. Cât despre premierea sportivilor, consider că trebuie să fie reevaluată și să fie adusă la zi valoarea indemnizațiilor pe care avem dreptul să le oferim, prin lege. Aici, e o problemă generală a sportului românesc, cu care majoritatea ne confruntăm, din păcate”, mărturisește.
Una peste alta și trăgând linie, omul din fața mea este optimist, nu-și pierde încrederea: „Doresc să revitalizăm viața sportivă a Centrului Sportiv de la Brașov și să putem să oferim reprezentanților noștri condiții de cazare, masă și antrenament, de recuperare, odihnă și tratament conforme cu realitățile anilor 2020. Mi-am propus să reluăm schimburile de experiență interne și internaționale cu alte cluburi și asociații sportive și să-i readucem pe copiii Brașovului la sport. De asemenea, e nevoie de o întinerire a clubului nostru pe toate palierele”.
Cristi Dobre mizează pe susținerea echipei de la București
Bineînțeles, în demersul său, se bazează pe ajutorul și susținerea conducerii și al colegilor din capitală. „Vreau să le mulțumesc președintelui Clubului Sportiv Dinamo, Ionuț-Adrian Popa, vicepreședintelui pe logistică, Adrian Lucian Popescu și vicepreședintelui care coordonează activitatea sportivă, Geta Andrunache. Sunt convins că vom face treabă bună aici, la Brașov, cu sprijinul pe care ni-l vor acorda”, afirmă.
Invitație pentru companiile din Brașov și mediul de afaceri local
Câteva gânduri, la încheierea interviului. „Vreau ca brașovenii, iubitori de sport și practicanți ai sportului, să se apropie din nou de Dinamo Brașov, așa cum am aflat că erau în trecut. Centrul de la Brașov al clubului Dinamo este și va rămâne al Brașovului, iar sportivii noștri vor reprezenta orașul Brașov, această comunitate, așa cum s-a întâmplat și cum se întâmplă și azi.
Lansez o invitație către firmele brașovene și mediul de afaceri local, să se orienteze și spre noi, spre acest club de tradiție al Brașovului. Prin investiții și sponsorizări sau prin încheierea unor parteneriate de tip public-privat putem să revitalizăm împreună, dându-ne mâna, activitatea de la Dinamo Brașov.
În următoarea perioadă intenționăm să deschidem, mai corect zis să redeschidem, să reluăm, relațiile și colaborarea cu autoritățile și instituțiile de la nivelul administrației publice locale, pentru ca prin proiecte și eforturi comune să relansăm, la înalte standarde valorice, activitatea la Dinamo Brașov”, conchide Cristian Dobre.